Crossfaith // Het Patronaat werd veranderd in een Jägerbomb

Precies zes jaar na hun allereerste optreden in Nederland staan Crossfaith op 11 oktober in het Patronaat in Haarlem, deze keer met de bedoeling dat ondanks Crossfaith als groep gegroeid is, de kern van hun bestaan nog steeds hetzelfde is.
Maar deze keer is de groep op wereldtournee om hun nieuwste album “EX_MACHINA” te promoten. Een krachtig album dat laat zien hoe divers de leden kunnen zijn met het concept van Crossfaith, en toch totaal anders kan zijn dan het vorige album “Xeno”.

 

Maar hoe zit het met de show?

Zoals verwacht met een groep als Crossfaith is de meerderheid van het publiek dat naar hun shows komt metal fans, maar hier en daar is ook wat neon-gekleurd haar te spotten zoals we vaker bij ヴィジュアル系 (Visual Kei) en J-Rock shows zien. Desondanks had Crossfaith absoluut geen moeite om de zaal tot maximale capaciteit te vullen.

Vergezeld door Blood Youth (uit het VK) en Normandie (uit Zweden) werd de atmosfeer in de zaal snel omgezet naar degene van een heavy metal concert. En ondanks dat het publiek genoot van het optreden van de twee voorprogramma’s keek iedereen uit naar de hoofdact van de avond.

Voordat de band het podium op kwam werd de hele zaal in en lichte mist gehuld om het podium ietwat te verhullen zodat de leden een voor een hun posities konden innemen en hun “Japanse Future Metal” show met “DEUS”, gevolgd door “CATASTROPHE” en “DESTROY” met een klapper van start te laten gaan. De toon voor de avond is hiermee meteen gezet: chaos.
Overwerldigende chaos die in no time tot een paar circlepits en hier en daar een wall of death leidt. En met een band als Crossfaith is dit niet alleen te verwachten, maar het is ook overduidelijk bewijs dat zowel de band als het publiek het enorm naar hun zin hebben!

Zanger Kenta deed een poging om een biertje welke hij nog nooit eerder had geprobeerd te drinken op het podium, en programmer Terufumi verspilde geen tijd om dit te gebruiken als introductie voor het volgende nummer. Met een fles Jägermeister in een hand was het een perfecte warming up voor “JÄGERBOMB”.
Maar niet alle nummers kwamen van het nieuwste album “EX_MACHINA”. De heren waren er zeker niet vies van om hun oudere werk nogmaals naar voren te halen met nummers van het voorgaande album “Xeno” (uitgebracht in 2015), maar ook de ZION (uitgebracht in 2012) en Apocalyze (uitgebracht in 2013) EP’s kwamen aan bod.

Door de show heen was er meer dan genoeg interactie tussen de band en het publiek, maar programmer Terufumi deed er nog een schepje bovenop door in het publiek te duiken voor een crowdsurf-sessie. En ondanks dat de andere leden zijn voorbeeld niet volgden, gaven deze wel op hun eigen manier aan dat ze het erg naar hun zin hadden op het podium, maar de reacties van het publiek ook erg konden waarderen.
Een aantal dagen voor de show in het Patronaat moest de band helaas op hun social media accounts mededelen dat drummer Tatsuya een verwonding aan zijn rechter arm/pols had opgelopen, en dat hij het dus wat rustiger aan moest doen. Maar daar was vanavond niets van te merken, want in tegenstelling tot de avond ervoor speelde hij met twee armen en volledig enthousiasme mee, wat door de hele show duidelijk naar voren kwam.

 

Conclusie

Crossfaih hebben een enorm energieke en expressieve show neergezet die zonder twijfel de titel van heavy metal waardig is. Of, zoals ze het zelf zeggen: Japanse Future Metal. Ze hebben zowel hun “oude” publiek laten zien dat ondanks dat er zes jaar verstreken zijn ze nog steeds op hetzelfde pad als destijds zitten, maar ook nieuwe fans met open armen verwelkomen in hun moshpit.

Als je van het “EX_MACHINA” album genoten hebt dan zul je Crossfaith’s live show deze ronde ook enorm kunnen waarderen, want ze maken er echt werk van om het album op het podium tot leven te brengen.
Crossfaith zijn klaar om de wereld over te nemen met dit nieuwe album, en er zijn geen tekenen dat hun razernij binnenkort getemperd gaat worden. Dus als je van een energiek optreden met heavy muziek houdt, dan is Crossfaith zeker een artiest die je op je verlanglijstje moet zetten!

 

Crossfaith // World Tour 2018 at Patronaat (Haarlem, NL)

01. DEUS
02. CATASTROPHE
03. DESTROY
04. FREEDOM (SE)
05. JÄGERBOMB
06. HELL
07. WILD SE
08. MAKE A MOVE
09. SYSTEM X
10. XENO
11. PHOTOSPHERE
12. SE (MC)
13. DAYBREAK

—ENCORE—
14. INTO THE NIGHTMARE
15. NIGHTMARE
16. MONOLITH

 

Volg Crossfaith

Crossfaith

Kenta
🎂 04/27

Kazuki
🎂 02/17

Hiroki
🎂 05/21

Terufumi
🎂 02/27

Tatsuya
🎂 08/23

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en drijfveer achter Arlequin Magazine & Photography.
Ze is in 2009 met Arlequin Photography begonnen als fotograaf, maar door een groeiende interesse in journalistiek, vertalingen en werk achter de schermen is het project in 2021 uit z'n voegen gebarsten en uitgebreid met Arlequin Magazine.

雪 (Yuki) spreekt Nederlands als haar moedertaal, maar onderhoudt de Nederlandse als de Engelse versie van zowel Magazine als Photography met originele content, vertalingen en fotografie, maar zorgt ook voor alle zaken achter de schermen voor beide websites.
Ze spreekt Nederlands, Engels, Duits en Japans.

Geef een reactie