DEVILOOF // De “Devil’s Calling” als reactie op de “Angel’s Cry”

De release van DEVILOOF’s nieuwste single was in januari 2020 al aangekondigd, maar de release zelf zou pas op 11 maart plaatsvinden. Helaas werd deze uitgesteld, zonder een nieuwe datum te noemen. Tot grote verrassing (en vreugde) van fans hoefden we niet lang te wachten voordat de single toch echt uitgebracht werd, want de webshop van de band beloofde dat ze vanaf 7 augustus zouden beginnen met het versturen.

Dat gezegd hebbende, het feit dat de single alleen verkrijgbaar was via hun webshop in plaats van de bekende shops zowel in Japan als degenen die ook orders naar het buitenland versturen was wel een (DEVIL)”OOF” momentje voor fans van de band. Gelukkig is hun webshop ook in staat om orders vanuit het buitenland aan te nemen zodat buitenlandse fans niet buitengesloten worden, maar ook niet op een proxy service hoeven te vertrouwen.

De single bestaat uit twee nummers, die op zichzelf al een interessante compositie zijn, maar ze hebben wel een geheimpje in de lyrics verstopt…

 

Angel’s Cry

(Tekst: 大樹 (Daiki) / Muziek: Ray & 大樹 (Daiki))
Grappig, de tracklist van de single is precies andersom vergeleken met de titel, wat dus betekent dat “Angel’s Cry” het eerste nummer is en “Devil’s Calling” het tweede nummer.
“Angel’s Cry” is het allereerste melodische speed metal werk voor DEVILOOF, wat laat zien dat de band tot meer in staat is dan wat er op hun label staat (daar staat namelijk op dat ze de zwaarste band zijn, en dan hebben we het niet over hun gewicht). Het geeft vocalist 桂祐 (Keisuke) de kans om een stijl van vocalen te laten zien die we normaal niet van hem horen: clean vocals. (Zijn we er echt heel zeker van dat hij niet stiekem iemand ingehuurd heeft als stand-in?) De bekende screams en growls komen niet in “Angel’s Cry” voor, wat perfect bij het engelachtige thema past die de titel al suggereert.
Ondanks het totaal andere genre dan het gebruikelijke reportoire van DEVILOOF weten ze toch nog te vermaken met deze nieuwe richting, en misschien zelfs fans naar zich toe te trekken die ze normaal met hun gebruikelijke aggressieve stijl wegduwen.
“Angel’s Cry” is een experiment, tenminste, volgens de leden zelf. Maar als je het mij vraagt is het een succes. Ik weet natuurlijk niet of we deze stijl in de toekomst terug gaan zien, want het zal moeilijk tussen de gebruikelijke stijl van hun albums te passen zijn, maar het is een totaal andere -maar wel positieve- kant van DEVILOOF die we nog niet eerder gezien hebben.

 

Devil’s Calling

(Tekst: 大樹 (Daiki) / Muziek: 桂佑 (Keisuke))
De melodische speed metal is niet het enige experimentele onderdeel van dit album, “Angel’s Cry” eindigde al met een hint van 8-bit muziek, maar “Devil’s Calling” opent er openlijk mee. Als je bekend bent met oldschool/retro gaming zoals bijvoorbeeld “Castlevania” dan brengt deze intro meteen herinneringen bij je op. Slechts voor een paar seconden, want het nummer wisselt snel terug naar het gebruikelijke programma van DEVILOOF: hard, luid en heavy.
Waar 桂祐 (Keisuke)’s vocalen zacht en melodisch waren met het vorige nummer, “Devil’s Calling” is absoluut het gebruikelijke recept van de groep met de bekende grunts en growls die alleen door 桂祐 (Keisuke) geproduceerd kunnen worden. Hetzelfde kan gezegd worden voor de instrumenten, welke overduidelijk de stijl hebben zoals we ze op het vorige album “鬼 (Oni)” hebben gehoord.
Het 8-bit geluid komt nogmaals terug in het bridge gedeelte van het nummer, waardoor het geheel naar elkaar toegetrokken wordt tot een nummer in plaats van verschillende onderdelen die samen een nummer zouden moeten vormen, voornamelijk omdat het een toevoeging is aan de instrumenten van de leden, en geen op zichzelf staand stuk is zoals in de intro.

 

Conclusie

Om je eigen kopie van deze single in handen te krijgen moet je wat meer moeite doen dan gebruikelijk, aangezien deze alleen verkrijgbaar is via DEVILOOOF’s eigen webshop, maar deze extra moeite is het zeker waard als je een andere kant van DEVILOOF zelf mee wil maken.
De band experimenteerde met “Angel’s Cry” met het melodische speed metal genre, en liet daarmee zien dat ze meer dan alleen een “luide band”- pardon- “de luidste band in het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre zijn. Hun vorige release, het volledige album “鬼 (Oni)”, miste een paar kleine elementen om hier en daar wat puntjes met elkaar te verbinden, maar “Devil’s Calling/Angel’s Cry” mist deze puntjes niet en verbindt beide nummers nagenoeg naadloos met elkaar ondanks dat ze beiden een totaal ander genre hebben. En daarover gesproken, de lyrics… In de inlay voor de fysieke CD zijn er alleen lyrics voor “Angel’s Cry”, maar “Devil’s Calling” wordt ook aan 大樹 (Daiki) gecrediteerd qua tekst… Mocht je dit nog niet opgevallen zijn: beide nummers zijn in essentie dezelfde lyrics uitgevoed in twee verschillende composities. Over experimenteel gesproken!
Nog even in het kort, deze single is een geweldig voorbeeld van teamwork, maar ook van het kennen van de sterke en zwakke punten van je mede-bandleden. “鬼 (Oni)” was voornamelijk geschreven en gecomponeerd door 桂祐 (Keisuke), maar deze single was een samenwerking tussen Ray en 大樹 (Daiki) met een klein beetje hulp van 桂祐 (Keisuke) in het tweede nummer.

Laat het feit dat de single alleen via de webshop verkrijgbaar is geen obstakel voor je vormen, want ik denk niet dat we in de nabije toekomst nog een werk zoals deze in DEVILOOF’s discografie gaan zien…

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Devil's Calling/Angel's Cry
Devil's Calling/Angel's Cry

01. Angel's Cry
02. Devil's Calling

Artiest: DEVILOOF
Release: Devil’s Calling/Angel’s Cry (single)
Release datum: augustus 2020
CD nummer: N/A (mail order only)

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en drijfveer achter Arlequin Magazine & Photography.
Ze is in 2009 met Arlequin Photography begonnen als fotograaf, maar door een groeiende interesse in journalistiek, vertalingen en werk achter de schermen is het project in 2021 uit z'n voegen gebarsten en uitgebreid met Arlequin Magazine.

雪 (Yuki) spreekt Nederlands als haar moedertaal, maar onderhoudt de Nederlandse als de Engelse versie van zowel Magazine als Photography met originele content, vertalingen en fotografie, maar zorgt ook voor alle zaken achter de schermen voor beide websites.
Ze spreekt Nederlands, Engels, Duits en Japans.

Geef een reactie